چگونه میتوان از پدر شوهر مهریه گرفت؟ تحت شرایطی امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد. در این نوشته بررسی می کنیم به چگونه می توان از پدر شوهر مهریه گرفت؟
یکی از موضوعات بحث برانگیزی که وجود دارد این است که اگر پدر شوهر تمکن مالی داشته باشد و به اصطلاح پولدار باشد می توان برای گرفتن مهریه به او مراجعه کرد؟ بعضی نیز معتقدند که اگر شوهر توانایی مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد، پدر او باید مهریه را پرداخت کند. در این نوشته می خواهیم بررسی کنیم که آیا اصولا امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد یا خیر؟
قانون مدنی از مواد ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۱ به موضوع مهریه پرداخته است. مهریه باید مالیت داشته، قابل تملک و معلوم باشد. مهریه میتواند به صورت عین معین ( شش دانگ از یک خانه)، کلی در معین ( ۲۰۰۰ کیلو برنج از فلان انبار) یا کلی فیالذمه (یعنی منوط به درخواست زوجه باشد)؛ اگر مهریه عین معین باشد به محض اینکه عقد منعقد شود زوجه صاحب آن مال میشود مثلا صاحب شش دانگ خانه میشود و اگر مهریه به صورت کلی در معین یا کلی فی ذمه باشد به محض اینکه عقد منعقد شود، زوجه میتواند مهریه را از زوج طلب کند.
همچنین مالی که موضوع مهریه است باید در مالکیت مرد باشد و یا اگر در مالکیت ثالث است، با رضایت آن ثالث به عنوان مهریه قرار گیرد. مثلا پسری میتواند با رضایت پدر خود زمین او را به عنوان مهریه قرار دهد. حال که با مهریه و قواعد آن به طور کلی آشنا شدیم میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که آیا امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد یا خیر؟ و همچنین اینکه چگونه از پدر شوهر مهریه بگیریم؟
جهت ارتباط با بهترین وکلای خانواده در کرج با شمارهی ۰۹۱۲۳۲۷۴۱۳۶ در ارتباط باشید.
شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر چیست؟
موضوع گرفتن مهریه می تواند به طرق مختلفی مطرح شود، در زمان گرفتن طلاق توافقی، فوت همسر، یا حتی در زمانی که موضوع جدایی زوجین مطرح نیست و خانم صرفا می خواهد حقوق مالی خود در مورد مهریه را وصول کند.
همانطور که پیش از این ذکر شد، اساسا پرداخت مهریه بر عهدهی شوهر است و پدر او هرچند که متمول باشد و پسر اش معسر، باز هم مسئولیتی در پرداخت بر عهده اش قرار نمیگیرد.
نوع مهریه اعم از اینکه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باشد تفاوتی ایجاد نمیکند و در هر صورت این همسر است که باید مهریه را پرداخت کند؛ مگر اینکه به نحوی پدر شوهر پرداخت مهریه را بر عهده گرفته باشد مثلا ضمن عقد نکاح یا در یک قراردادی مستقل پرداخت مهریه را بر عهده گرفته باشد یا اینکه پسر خود را ضمانت کرده باشد که اگر پسرم مهریه را پرداخت نکرد، من آن را پرداخت میکنم.
برای اینکه بتوان بعدا پدر شوهر را ملزم به پرداخت مهریه کرد بایستی که وی در سند ازدواج در قسمت مهریه علاوه بر پسر اش خودش نیز امضا کند و بپذیرد که پرداخت مهریه به طور تضامنی بر عهدهی او و پسرش میباشد. بنابراین به طور خلاصه اگر در ضمن عقد یا ازدواج، پدر شوهر ضامن پسر خود در پرداخت مهریه شود و پرداخت آن را به عهده بگیرد؛ خانم برای طلب مهریهی خود می تواند به پدر شوهر مراجعه کند و از نظر قانونی پیگیر حقوق خود شود.
راه های دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
آیا امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد؟
اساسا پرداخت مهریه بر عهدهی مرد است. مهریه از نظر زمان پرداخت میتواند ۴ حالت داشته باشد.
- مهریه حال: یعنی مهریه باید فورا به زن داده شود، مثلا مقرر میشود که مرد به عنوان مهریه آپارتمانی را به زن بدهد.
- مهریه موجل: یعنی برای پرداخت مهریه یک زمان مشخصی تعیین میشود مانند اینکه مقرر شود که مرد ۲۰ سکه بهار آزادی را ۲ سال دیگر به همسر خود بدهد.
- مهریه عندالمطالبه: در این نوع مهریه که امروزه اکثر مهریه ها نیز همین گونه اند، زمان پرداخت مهریه را زن تعیین میکند. او میتواند مهریه را روز بعد از عقد طلب کند یا آن را موکول به سال ها بعد کند.
- مهریه عندالاستطاعه: اگر در عقدنامه عبارت «عندالاستطاعه» آمده باشد؛ شوهر در صورتی ملزم به پرداخت مهریه است که استطاعت و تمکن مالیاش ثابت شود.
بنابراین اساسا امکان طلب مهریه از پدر شوهر وجود ندارد و پرداخت مهریه به عنوان یکی از دیون شوهر قائم به شخص است. اما در شرایطی استثنایی و خاص این امکان وجود دارد که پدر شوهر را ملزم به پرداخت مهریه عروس خود کرد؛ برای این منظور تنها در صورتی میتوان تکلیف پرداخت مهریه را بر عهدهی پدر شوهر گذاشت که او در ضمن سند ازدواج، عقد نکاح یا در قراردادی جداگانه به طور کتبی مسئولیت پرداخت مهریه را بر عهده گرفته باشد یا اینکه پرداخت آن را ضمانت کرده باشد. البته راه های دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
اگر پدر شوهر پرداخت مهریه را به عهده گرفته باشد و فوت کند تکلیف چیست؟
اگر پرداخت مهریه از طرق ذکر شده در بالا بر عهدهی پدر شوهر قرار گیرد و او نیز فوت کند؛ در این حالت باید ابتدا مهریه از اموال او پرداخت شود و سپس از اموال باقی مانده سهم الارث ورثه پرداخت شود.
حالت دیگری که می توان تصور کرد این است که شوهر فقیر است و توانایی پرداخت مهریه را ندارد، اگر پدر شوهر فوت کند، زن میتواند مهریه خود را وصول کند؟ پاسخ مثبت است. در این وضعیت زن می تواند مهریه خود را از محل سهم الارث همسر خود بگیرد. در این شرایط زوجه باید از طریق اجرای ثبت یا دادگاه به طرفیت ورثه مطالبهی مهریه نماید و چون مهریه دین ممتاز است، ابتدا مهریه او از ماترک پرداخت میشود و سپس هر چه از اموال ماند بین ورثه تقسیم میشود.
تفاوت پرداخت مهریه در عقد موقت و عقد دائم
در عقد موقت تعیین زمان یک رکن است یعنی بایستی مدت عقد به طور دقیق مشخص باشد در غیر اینصورت اگر مدت درج نشود عقد باطل است. در تعیین این مدت محدودیتی وجود ندارد؛ یعنی مدت آن میتواند خیلی کوتاه مثلا چند ساعت یا خیلی طولانی مثلا چند سال باشد، به هر حال مرد میتواند در میانهی مدت، بذل مدت کند.
در مورد پرداخت مهریه نیز تعیین مهریه در عقد موقت رکن است یعنی در صورتی که مهریه معین نشود عقد باطل است، در ضمن باید به این نکته اشاره کرد که در صورتی که مرد فوت کند، زنی که در عقد موقت او است از اموال وی ارثی نمیبرد. اما در عقد دائم مهریه رکن نیست و در صورتی که مهریهای ذکر نشود، عقد صحیح است و زن مستحق مهرالمثل ( مهریه ای که بر اساس وضعیت خانوادگی زن و سایر اوصاف او و عرف محل تعیین میشود) خواهد بود.
نمونه دادخواست مطالبه مهریه زن از پدر شوهر خود
اگر پدر شوهر از طرق مسالمت آمیز راضی به دادن مهریه نشود بایستی از روش قانونی و ثبت دادخواست اقدام کرد. ثبت دادخواست باید یا از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت شود یا از طریق وکیل. برای مشورت در مورد چگونگی نوشتن دادخواست گرفتن مهریه از پدر شوهر با وکلای تخصصی ما در گروه وکلای البرز در ارتباط باشید. در متن زیر با نمونه دادخواست گرفتن مهریه از پدر شوهر آشنا می شویم:
بسمه تعالی
ریاست محترم شعبه ……… مجتمع قضایی ………. شهرستان……
با سلام
احتراما به استحضار می رساند اینجانب ………… فرزند ………… با کد ملی ………. به موجب سند نکاحیه شماره ………. در تاریخ …………… با آقای ………… در دفتر خانه شماره ………….. عقد نکاح دائم منعقد نموده ایم. بر اساس مندرجات سند ازدواج، مهریه اینجانب ……………… قرار گرفت. چند روز پس از حدوث عقد نکاح، پدر همسر اینجانب، به بنده مراجعه کرد و تقاضا نمودند که به دفترخانه شماره ……… مراجعه کنیم تا ایشان به صورت کتبی تعهد نمایند که پرداخت مهریه بر ذمه ایشان قرار گیرد. متعاقبا به دفترخانه ی مذبور مراجعه کرده و توافقات حاصله به صورت رسمی مکتوب شد.
در حال حاضر با توجه به اعسار همسرم و عدم تمکن مالی وی در پرداخت مهریه و همچنین با توجه به تعهد کتبی پدر شوهرم مبنی بر پرداخت مهریه و تمکن مالی وی در پرداخت مهریه، از دادگاه محترم تقاضا دارم با توجه به مطالب مار الذکر در این خصوص دستور مقتضی را صادر نماید.
با تجدید احترام
گرفتن مهریه از پدر شوهر فوت شده
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، اصولا پدر شوهر تعهدی به پرداخت مهریه به عروس خود ندارد مگر اینکه وی در زمان انعقاد عقد نکاح یا بعد از آن به طور مشخص و بدون ابهام، تعهد کرده باشد که به طور تضامنی یا مستقلا مهریه ی عروس خود را پرداخت کند.
گرفتن مهریه از پدر شوهر فوت شده نیز منوط به همین تعهد است. یعنی باید تعهدی مبنی بر پرداخت توسط او وجود داشته باشد تا بتوان گرفتن مهریه از پدر شوهر فوت شده را ادعا کرد.
شایان ذکر است که اگر تعهدی از سوی پدر شوهر در پرداخت وجود داشته باشد، ابتدا باید آن تعهد ادا شود و سپس باقی ارثیه بین ورثه تقسیم شود.
گرفتن مهریه از ارث پدر شوهر
اگر شوهر فوت کند و اموالی از خود به جای نگذاشته باشد. امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود ندارد.
اما اگر شوهر اموالی نداشته باشد و پدر او نیز فوت کند، ارثیه ای که به پسر می رسد را همسر او می تواند به عنوان مهریه توقیف کند. چرا که آن ارثیه به عنوان اموال شوهر محسوب می شود و بر این اساس زن می تواند مهریه را به اجرا بگذارد.
بنابراین اگر مرد اموالی نداشته باشد که مهریه زن را پرداخت کند و در همین حین پدر شوهر فوت کند امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد.
جهت ارتباط با بهترین وکلای خانواده در کرج با شمارهی ۰۹۱۲۳۲۷۴۱۳۶ در ارتباط باشید.
گرفتن مهریه از پدر شوهر پس از فوت او
گرفتن مهریه از پدر شوهر تنها در صورتی ممکن است که وی شخصا پرداخت مهریه را به عهده گرفته باشد. یا اینکه مرد اموالی برای پرداخت به عنوان مهریه نداشته باشد و در همین حین نیز پدر شوهر فوت کند.
در این صورت از محل اموالی که به مرد ارث می رسد، امکان وصول مهریه وجود دارد یا به عبارتی دیگر از این طریق امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر امکان دارد.
اگر شوهر فوت کند امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد؟
پرداخت مهریه از وظایف شوهر است و پدر شوهر در این مورد هیچگونه وظیفه ای ندارد. اگر پس از فوت شوهر مشخص شود که اموال او کفاف پرداخت مهریه زن را ندارد از نظر قانونی نمی توان برای پرداخت آن به پدر شوهر مراجعه کرد و در واقع امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود ندارد.
اما فرض کنید که شوهر معسر است و نمی تواند مهریه همسر خود را پرداخت کند. در همین حین اگر پدر شوهر فوت کند امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد و اما نه به طور مستقیم بلکه از محل ارثیه ای که به مرد رسیده است.
نتیجه گیری
بنابراین همانطور که ذکر گردید اصولا نمیتوان پدر شوهر را ملزم به پرداخت مهریه کرد زیر مسئولیت پرداخت مهریه فقط بر عهدهی شوهر است مگر اینکه از طرق استثنایی بتوان پرداخت مهریه را بر عهدهی پدر شوهر گذاشت که در بالا به آن موارد اشاره شد. در کل از دو طریق امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر ممکن است که در بالا به آن اشاره شده است.
⁉️ سوالات متداول
- آیا خانم می تواند از پدر شوهر خود مهریه بگیرد؟
اصولا خیر – مگر از طرق استثنایی که در متن بالا به آنها اشاره شد امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود دارد.
- آیا زن از پدرشوهر ارث می برد؟
خیر – برای اینکه رابطه ی ارث بری وجود داشته باشد لازم است که بین متوفی و ورثه رابطهی سببی یا نسبی وجود داشته باشد.
- اگر شوهر فوت کند از پدر شوهر میتوان مهریه گرفت؟
خیر – در صورت فوت شوهر، مهریه از اموال وی پرداخت میشود و اگر مالی نداشته باشد، پدر شوهر وظیفه ای قانونی در پرداخت مهریه ندارد.
جهت ارتباط با بهترین وکلای خانواده در کرج با شمارهی ۰۹۱۲۳۲۷۴۱۳۶ در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه