ازدواج بدون اجازه پدر ممکن است؟ بله. در این نوشته به ۲ روش برای ازدواج دختر بدون اجازه پدر اشاره می کنیم.
ازدواج بدون اجازه پدر
یکی از دغدغه های دختران این می باشد که به پسری علاقه مند هستند و قصد ازدواج با یکدیگر را دارند. اما پدر با ازدواج آن ها مخالف بوده و مانع از ازدواجشان می شود. در این جا این سوال مطرح می شود که دختر چگونه می تواند ازدواج بدون اجازه پدر داشته باشد؟ باید به این نکته اشاره کنیم که در ۲ حالت، ازدواج بدون اجازه پدر ممکن است، که در این نوشته قصد داریم به آن ۲ حالت اشاره کنیم.
دختر در چه صورتی اجازه ی پدر را برای ازدواج می خواهد؟
مواد ۱۰۴۱ و ۱۰۴۳ قانون مدنی به موضوع اذن ولی در ازدواج پرداخته اند؛ در مواردی که در زیر مورد اشاره قرار می گیرند، اجازه ی ولی (منظور از ولی: پدر یا پدر بزرگ است) لازم است و در سایر موارد خیر. آن موارد شامل:
۱️⃣ ازدواج دختر زیر ۱۳ سال : دخترانی که زیر ۱۳ سال هستند برای ازدواج هم اجازه پدر را میخواهند و هم اجازه ی دادگاه را.
۲️⃣ ازدواج دختر بالای ۱۳ سال: اگر باکره باشد اجازه ی پدر را میخواهد و اگر باکره نباشد اجازه ی پدر را نمی خواهد و میتواند بدون رضایت پدر ازدواج کند.
۳️⃣ ازدواج پسر: پسر اگر زیر ۱۵ سال باشد برای ازدواج هم اجازه ی پدر را می خواهد و هم اجازه ی دادگاه را. اگر بالای ۱۵ سال باشد اجازه ی هیچ کسی را نمی خواهد.
اجازه پدر برای ازدواج دختر تا چه سنی است؟
همانطور که در بالا ذکر شد، برای ازدواج دختر اجازه پدر الزامی است و منوط به سن خاصی نیست. آنچه که میتواند باعث شود که اجازه ی پدر برای ازدواج دختر مهم نباشد، ازاله ی بکارت دختر یا عدم اجازه ی او بدون دلیلی موجه است. بنابراین سن دختر موضوعیتی ندارد.
شرایط ازدواج بدون اجازه پدر
ازدواج دختر بدون اجازه پدر. برای ازدواج بدون اجازه پدر دو راه وجود دارد، در این ۲ راه، دختر می تواند بدون اجازه ی پدر یا پدر بزرگ خود ازدواج کند و بر این ازدواج او نیز اثر حقوقی مترتب است، یعنی ازدواج او صحیح است، آن ۲ راه به شرح زیر هستند:
❶ طبق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی ( اصلاحی ۱۳۷۰/۸/۱۴) اگر دختر باکره ای که بیش از سیزده سال سن دارد و بخواهد ازدواج کند، پدر او «بدون علت موجه» از دادن اجازه امتناع کند، اجازه ی پدر ساقط می شود. در این حالت دختر می تواند آن مردی را که می خواهد با او ازدواج کند به دادگاه معرفی کند و شرایط نکاح و مهریه ی تعیین شده دا نیز به طور دقیق به دادگاه اعلام نماید، دادگاه موضوع را بررسی کرده و در صورتی که ازدواج دختر را به مصلحت بداند، دختر و پسر به دفتر ازدواج مراجعه کرده و نسبت به ثبت ازدواج اقدام می نمایند.
❷ بر اساس رای وحدت رویه مورخه ی ۱۳۶۳/۳/۲۴ صادره از دیوان عالی کشور، اگر از بین رفتن بکارت دختر به علت زنا (رابطه ی نا مشروع) باشد، دیگر اجازه ی پدر برای ازدواج دختر لازم نیست. ( البته این رای انتقادهای بسیاری را بر انگیخت زیرا موجب فساد است و بر کاری غیر مشروع و حرام اثر قانونی بار کرده است).
همچنین در این رای وحدت رویه آمده است که: مشروع یا مشروع نبودن دخول قبل از عقد شرط صحت عقد یا و شرط سقوط ولایت پدر نیست و دخول به طور مطلق و فارغ از مشروعیت یا عدم مشروعیت اش موجب سقوط ولایت پدر است.
در نتیجه تحت شرایط بالا، ازدواج بدون اجازه پدر تحت شرایط ممکن است.
چگونه بدون اجازه پدر ازدواج کنم؟
اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است. اما در دو حالت، اجازه پدر کنار رفته و دخت خود می تواند بدون آنکه اجازه ی پدر خود را بخواهد ازدواج کند و ازدواج او صحیح نیز باشد، در بالا به آن دو مورد به طور تفصیلی اشاره شد.
پدر و پدر بزرگ ندارم آیا برای ازدواج نیاز به اجازه ی کسی دارم؟
اگر پدر یا پدر بزرگ دختر فوت کرده باشند یا مجنون (دیوانه) باشند، ازدواج او نیاز به اجازه ی هیچ کسی مانند مادر یا دادگاه ندارد و دختر مطلقا حق ازدواج دارد و از این جهت محدودیتی بر ازدواج او مترتب نیست و ازدواج وی صحیح خواهد بود.
اجازه پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست
طبق رای وحدت رویه دیوان عالی کشور مورخ ۱۳۶۳/۳/۲۴ دختری که باکره نیست برای ازدواج خود نیازی به اجازه ی پدر ندارد حتی اگر بکارت خود را بر اثر زنا (رابطه ی نامشروع) از دست داده باشد. البته توجه داشته باشید که اگر دختر بر اثر تصادف، بیماری و … بکارت خود را از دست داده باشد، باز هم برای ازدواج نیاز به اذن پدر دارد.
ازدواج بدون اجازه پدر باطل است؟ یا غیر نافذ؟
ازدواج دختر بدون اجازه پدر غیر نافذ است. به این معنی که اگر بعدا پدر آن ازدواج را تنفیذ کند، ازدواج صحیح و نافذ است و اگر تنفیذ نکند، آن ازدواج باطل است. بنابراین توجه داشته باشید که ازدواج دخت بدون اجازه ی پدر غیر نافذ است و نه باطل.
ازدواج دختر بالای ۳۰ سال بدون اجازه پدر
درباره ی ازدواج دختر بالای ۳۰ سال بدون اجازه پدر باید توجه داشته باشید که دختر برای ازدواج خود در هر صورت نیاز به اجازه پدر دارد و میزان سن ملاک نیست مگر اینکه دو شرطی که در بالا ذکر شد وجود داشته باشد که در آن شرایط؛ دختر می تواند بدون اجازه ی پدر خود ازدواج کند که آن دو مورد شامل:
۱. مانع شدن پدر «بدون دلیل موجه» برای ازدواج دختر، که در این حالت، دختر می تواند با اجازه ی دادگاه ازدواج کند.
۲. اگر دختر باکره نباشد. چه بکارت خود را به طور مشروع از دست داده باشد و چه به طور نامشروع.
البته بر اساس استفتاء از بعضی از مراجع تقلید، از جمله آیت الله مکارم شیرازی آمده است:
دختری که سن او از ۳۰ سال بیشتر است، اگر فردی هوشیار باشد و بتواند به درستی تصمیم بگیرد و مصلحت خود را نیز بتواند تشخیص دهد؛ می تواند بدون اجازه پدر خود ازدواج کند.
توجه داشته باشید که به طور کلی در موارد این چنینی نص مواد قانونی ملاک است و نظر مراجع تقلید اثر قانونی ندارد و در دادگاه ها نمی تواند مورد استناد قرار گیرد. بنابراین در مورد احکام مرتبط با ازدواج بدون اجازه پدر متن قانون ملاک است.
شرایط ازدواج دختر بالای ۴۰ سال
همانطور که پیش از این ذکر شد، سن دختر در اجازه یا عدم اجازه ی پدر موضوعیت ندارد. در هر صورت و در هر سنی که دختر باشد باید اجازه ی پدر خود را برای ازدواج کسب کند مگر اینکه بکارت خود را از دست داده باشد یا اینکه پدر او بدون دلیل موجه از دادن اجازه خود داری کند.
مجازات ازدواج بدون اجازه پدر
قانونگذار ازدواج بدون اجازه پدر را جرم انگاری نکرده است، بنابراین در این حالت، دختر مرتکب جرمی نشده است. اما ضمانت اجرا اینگونه از ازدواج این است که ازدواج بدون اجازه پدر غیر نافذ است و اگر پدر رضایت خود را با ازدواج صورت گرفته اعلام نکند، آن ازدواج باطل بوده و اثر حقوقی ندارد؛ یعنی مانند ان است که ازدواجی صورت نگرفته است.
جهت مشاوره با بهترین وکیل خانواده در کرج با بیش از ۲۰ سال سابقه درخشان، می توانید با شماره ی ۳۶ ۴۱ ۳۲۷- ۰۹۱۲ تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول:
۱. اگر دختری با اجازه ی پدر خود ازدواج کند و سپس قبل از اینکه با شوهر خود رابطه ی جنسی (نزدیکی) داشته باشد طلاق رخ دهد، آن دختر برای ازدواج بعدی اش نیاز به اذن پدر دارد؟
بله . زیرا دختر همچنان باکره است و دو شرطی که در بالا برای ازدواج دختر بدون ازدواج پدر ذکر شد وجود ندارد.
۲. پدرم با ازدواج من موافق نیست، آیا راهی هست که بتونم ازدواج بدون اجازه پدر داشته باشم؟
بله. در دو صورت است که ازدواج دختر نیازی به رضایت پدر ندارد، که آن دو مورد در متن بالا مورد اشاره قرار گرفت.
۳. آیا اجازه ی پدر برای ازدواج دختری که باکره نیست لازم است؟
خیر. به استناد قانون و رویه قضایی، ازدواج بدون اجازه پدر برای دختر غیر باکره ممکن است. برای مشاهده جزییات بیشتر به متن بالا مراجعه فرمایید.
بدون دیدگاه