نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای

نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای یکی از موضوعات مرتبط با حقوق خانواده است که در این نوشته به مقررات مربوط به آن خواهیم پرداخت.

یکی از موضوعات ناشی از روابط زوجین نفقه است.

ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی بر وجوب پرداخت نفقه به زن اشاره کرده است:

در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی به نفقه اشاره کرده است، بر اساس این ماده نفقه عبارت است از:

تمامی نیازهای متعارف و متناسب با شرایط زن شامل؛ پوشاک، خانه، اثاث منزل و هزینه های بهداشتی و درمانی و همچنین خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا بیماری. تمکن و توانایی اقتصادی آقا یا وضعیت خانواده ی پدری زن، ملاکی برای تعیین میزان نفقه نیست.

فارغ از میزان پذیرش عقد موقت یا صیغه در جامعه، این نهاد؛ مورد پذیرش قانونگذار قرار گرفته است و در نتیجه ی آن آثار حقوقی مختص به خود را در بر دارد که از جمله آن می توان به مهریه، نفقه و ارثیه اشاره کرد که در این مبحث به طور مشخص به موضوع نقه در عقد موقت یا صیغه خواهیم پرداخت. بهترین وکیل خانواده در کرج در این راستا می تواند بهترین راهنمای شما باشد.

عقد موقت چیست؟

عقد موقت که با نام های دیگری مانند ازدواج موقت، نکاح منقطع، صیغه موقت و متعه نیز شناخته می شود؛ نهادی است که طبق قانون مدنی به رسمیت شناحته شده است. قبل از این که بخواهیم موضوع نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای را بررسی کنیم ابتدا باید با نهاد عقد موقت آشنا شویم. چرا که ابتدا باید این عقد به طور صحیح شکل گرفته باشد تا بتوانیم قوانین نفقه را برای آن متصور باشیم.

بر اساس ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی:

نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.

همانطور که دیده می شود، عقد موقت یا صیغه را قانونگذار به رسمیت شناخته است و از نظر شرعی نیز مشروعیت دارد.

تعریف عقد موقت: نوعی از ازدواج است که با خواندن خطبه ای مخصوص محقق می شود.

این نوع از عقد آثار بخصوصی مانند مهریه، مدتی مشخص، نفقه و ارثیه را ایجاد می کند که در بعضی از آن موارد موجب وجه تمایز آن با ازدواج دائم می شود. در ادامه موضوع نفقه را در عقد موقت یا صیغه مورد بررسی قرار خواهیم داد.

نحوه خواندن صیغه در عقد موقت

روش اول: زن صیغه را به این نحو می خواند: زوجتک نفسی فی المدت المعلوم، علی المهر المعلوم ( ترجمه: من خودم را به همسری تو در آوردم با مدت مشخص و مهریه ی معین) سپس مرد می گوید: قبلت (ترجمه: قبول کردم).

روش دوم: مرد صیغه را به این نحو می خواند: زوجت موکلتی ( نام زن) نفسی)، فی المدت المعموم، علی مهر المهر المعلوم ( ترجمه: من موکلم را به ازدواج خودم در آوردم برای مدت مشخص و مهریه ی معین). سپس زن می گوید: قبلت التزویج ( ترجمه: قبول کردم ازدواج را).

روش سوم: نفر سومی به جز آن آقا و خانم که قصد عقد دارند می گوید: زوجت مکلتی ( نام خانم) موکلی (نام آقا) فی المدت المعلوم، علی المهر المعلوم ( ترجمه : موکل خودم (نام خانم) را به ازدواج ( نام آقا) در آوردم، برای مدت معلوم و مهریه ای مشخص) سپس آن نفر سوم به وکالت از آقا می گوید: قبلت التزویج لموکلی (نام مرد) (ترجمه: این ازدواج را قبول کردم)

شرایط صحت عقد موقت چیست؟

برای اینکه عقد موقت یا صیغه موقت به طور صحیح واقع شود بایستی هم شرایط عمومی و هم شرایط اختصاصی مربوط به این عقد وجود داشته باشد، در ادامه به شرایط عمومی و شرایط خصوصی به طور جداگانه خواهیم پرداخت.

۱️⃣ شرایط اختصاصی صحت ازدواج موقت: عقد موقت یا صیغه دو رکن دارد که در صورت معین نبودن آن دو رکن، آن صیغه باطل است و از نظر شرعی و قانونی اثری بر آن مترتب نیست، آن دو رکن شامل:

    1. مدت معین
    2. مهریه معین

۲️⃣ شرایط عمومی صحت ازدواج موقت:

    1. قصد
    2. رضایت
    3. نبودن مانع (مانند شوهر داشتن زن)

بنابراین اگر در عقد موقت این دو موضوع به طور دقیق معین نگردند، صیغه به طور صحیح واقع نشده است و اساسا نوبت به نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای نمی رسد.

نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای

نفقه در عقد موقت

نفقه یعنی: نیازهای خانم شامل پوشاک، خانه، اثاثیه منزل، هزینه های بهداشتی و درمانی و… که توسط آقا باید پرداخت شود. (ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی)

عقد موقت یا صیغه موقت یعنی: جاری شدن صیغه مخصوص به طور صحیح و معین کردن مهریه و مدت آن به طور مشخص.

حال که عقد موقت به طور صحیح واقع شده است. سوالی که مطرح می شود این است که آیا پرداخت نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای بر عهده ی مرد است یا خیر؟

به این سوال در ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی پاسخ گفته شده است، طبق متن این ماده:

در عقد موقت زن حق نفقه ندارد مگر اینکه شرط شده باشد یا اینکه عقد بر آن جاری شده باشد.

بنابراین، نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای ریشه ی قراردادی دارد. زن تنها در صورتی مستحق دریافت نفقه است که زن و مرد در مورد آن توافق کرده باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با وکیل نفقه در کرج در ارتباط باشید.

نفقه زن صیغه ای

در مورد نفقه زن صیغه ای و در پاسخ به این سوال که: نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای بر عهده مرد است؟

باید گفت که مرد وظیفه ای در پرداخت نفقه در عقد موقت ندارد، اما اگر طرفین یعنی زن و مرد در مورد پرداخت توافق کنند، این توافق صحیح است و خدشه ای بر صحت آن عقد وارد نمی کند. ( ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی).

نکته ای که ذکر آن در اینجا مناسب به نظر می آید این است که بر اساس دکترین حقوقی؛ هر چند که طرفین صراحتا به طور مکتوب در مورد موضوعی توافق نکرده باشند اما بنا را برآن می گذارند وبر این اساس ملزم به امری می شوند. به عبارتی دیگر، هر گاه عقد بر مبنای شرطی واقع شده باشد اما در عقد به آن تصریح نشده باشد به آن شرط، شرط تبانی می گویند

البته قابل ذکر است که اثبات شرط تبانی نزد دادگاه با پیچیدگی ها و دشواری هایی همراه است. اما این شرط در ماده ۱۱۱۳ در مورد نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای مورد پذیرش قرار گرفته است.

شکایت زن صیغه ای در عقد موقت
شکایت زن صیغه ای در عقد موقت

شکایت زن صیغه ای برای پرداخت نکردن نفقه

اگر زن و مرد در مورد پرداخت نفقه در عقد موقت یا صیغه موقت به توافق رسیده باشند ولی مرد از پرداخت نفقه امتناع کند، مرد ابتدا ملزم به پرداخت می شود.

اگر که مرد از پرداخت امتناع کرد آنگاه زوجه می تواند به دادگاه مراجعه کرده و از دادگاه بخواهد که حکم مطلقه شدن او را صادر کند.

ضمانت اجرای پرداخت نکردن نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای چیست؟

در صورتی که شوهر نفقه ای را که توافق بر پرداخت ان شده را نپردازد و الزام او نیز میسر نباشد؛ خانم می تواند الزام شوهر به بذل مدت را از دادگاه بخواهد به ویژه اگر به عسر و حرج زن منجر شده باشد.

جهت مشاوره با بهترین وکیل خانواده در کرج با بیش از ۲۰ سال سابقه درخشان، می توانید با شماره ی ۳۶ ۴۱ ۳۲۷- ۰۹۱۲ تماس حاصل فرمایید.

⁉️ سوالات متداول

۱. آیا پرداخت نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای بر عهده ی آقا است؟

پرداخت نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای بر عهده ی آقا نیست. مگر اینکه شرط خلاف شده باشد. برای جزییات بیشتر به متن بالا مراجه فرمایید.

۲. آیا عدم پرداخت نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای ضمانت اجرا دارد؟

بله. عدم پرداخت نفقه در عقد موقت یا نفقه زن صیغه ای ضمانت اجرا دارد. برای اطلاعات بیشتر مطالب بالا را مطالعه فرمایید.

۳. شرایط صحت عقد موقت یا صیغه موقت چیست؟

یکسری شرایط عام و یکسری شرایط خاص باید به طور همزمان وجود داشته باشند. در نوشته ی بالا به تفصیل در مورد ان سخن گفته شده است. 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *