آیا میتوان در عقد شرط عدم ازدواج مجدد مرد گذاشت؟ چگونه می توان جلوی ازدواج مجدد مرد را پس از ازدواج گرفت؟ در این مطلب قصد داریم راه های حقوقی برای جلوگیری از ازدواج مجدد مرد را بررسی کنیم.
با اینکه می توان گفت مهمترین عقدی که در زندگی هر فردی وجود دارد ازدواج است اما در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده تعریف مشخصی از ازدواج نشده است و صرفا در مواد متعددی به قواعد حاکم بر آن پرداخته شده است. علت این موضوع شاید این میباشد که در عرف مفهوم رایجی از ازدواج وجود دارد. اما به طور کلی میتوان ازدواج را عقدی محسوب کرد که بر اساس آن مرد و زن با یکدیگر محرم شده و بر اساس آن عقد یکسری از حقوق و تکالیف مهم بر ذمه شان قرار میگیرد.
در عقد نکاح یا ازدواج زوجین میتوانند ضمن عقد شروطی را بگذارند که بعضی از آن ها صحیح و بعضی ها باطل خواهد بود که در ادامه به یکی از این شروطی که میتوان قرار داد یعنی شرط عدم ازدواج شوهر خواهیم پرداخت.
عقد نکاح از عقودی است که دارای ظرافتها و پیچیدگیهای متعدد میباشد و همین موضوع باعث شده است تا ضروری باشد که زوجین برای بهره مند شدن از حقوق کامل خود از بهترین وکیل خانواده در کرج بهره ببرند. گروه وکلای البرز با بیش از ۲۰ سال سابقه و به کارگیری بهترین و کارکشته ترین وکیل خانواده در شهر کرج شما را در رسیدن به حقوق خود یاری کند.
میتوان شرط عدم ازدواج مجدد مرد گذاشت؟
یکی از موضوعاتی که در مورد ازدواج مطرح میشود این است که بندی در عقد نکاح مبنی بر شرط عدم ازدواج مجدد مرد گذاشته شود. حال میخواهیم قانون ازدواج مجدد مرد متاهل را بررسی کنیم که آیا گذاشتن چنین شرطی در ازدواج صحیح است یا خیر؟ به طور کلی شروطی که ضمن ازدواج قرار داده می شوند میتوانند سه حالت داشته باشند:
⓵ صحیح باشند. که در این صورت مسلما تاثیری منفی بر عقد نکاح ندارند و هم خودشان و هم عقد صحیح خواهد بود.
⓶ باطل باشند ولی مبطل نباشند. در این صورت آن شرطی که گذاشته میشود باطل است اما باطل بودن آن باعث نمیشود که عقد نیز باطل شود. مثلا شرط ارث بری زن از مرد در عقد موقت.
⓷ باطل باشند و مبطل نیز باشند. در این حالت شرطی که گذاشته میشود باطل است و باطل بودن آن باعث میشود که عقد هم باطل باشد. مثلا شرط عدم محرمیت در ازدواج یا شرط عدم پرداخت مهریه در ازدواج موقت در این دسته قرار میگیرند.
اکنون به سوال ابتدایی خود بر میگردیم که شرط عدم ازدواج مرد در کدام یک از این ۳ دسته قرار میگیرد.باید بگوییم که این شرط میتواند خودش را به اشکال متعددی نشان دهد که هر کدام را جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم. شرط عدم ازدواج مجدد مرد :
⓵ اگر در ازدواج شرط شود که مرد حق ازدواج مجدد در آینده را نداشته باشد چنین شرطی باطل است؛ زیرا چنین شرطی خلاف قانون است و نمیتوان شرطی خلاف قانون گذاشت.
⓶ اگر در ضمن ازدواج مرد خودش داوطلبانه حق ازدواج مجدد را از خودش سلب کند. این شرط نیز چون مخالف قانون است باطل میباشد و اثری بر آن مترتب نیست.
⓷ اگر در ازدواج شرط شده باشدکه اگر در آینده مرد ازدواج مجدد کند، ازدواج اولیه اش خود به خود منفسخ شود، چنین شرطی نیز باطل است. ( زیرا در ازدواج شرط فاسخ پذیرفته نیست)
⓸ اگر ضمن ازدواج شرط شود که اگر مرد ازدواج مجدد کند، زن وکالت در طلاق داشته باشد، چنین شرطی صحیح است. بنابراین فقط در این حالت است که شرط عدم ازدواج مجدد مرد صحیح است.
شرط عدم ازدواج مجدد مرد در قانون جدید
شرط عدم ازدواج مجدد مرد در قانون جدید در ماده ۵۶ قانون حمایت از خانواده مصوب ۹۱ است. بر اساس این ماده:
هر سردفتر رسمی که بدون اجازه نامه دادگاه اقدام به ثبت ازدواج مجدد نماید ….. مرتکب تخلف شده است.
این ماده نشان می دهد که اگر مرد قصد ازدواج مجدد داشته باشد بایستی که برای این منظور به دادگاه مراجعه و اخذ اجازه کند و سپس می تواند آن را در دفاتر رسمی ثبت کند.
تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد مرد
به عنوان یک اصل کلی این موضوع را مدنظر داشته باشید که زمانی که مهریه عندالمطالبه است؛ به محض درخواست زن، مرد باید مهریه او را پرداخت کند و پرداخت مهریه منوط به طلاق نیست.
مهریه حق مالی زن است در واقع دینی است بر ذمه ی مرد که به مجرد درخواست زن باید پرداخت شود و حتی زن می تواند برای دریافت آن اموال شوهر خود راتوقیف کند.
آیا ازدواج دوم مرد بدون اجازه ی همسر اول اش جرم است؟
در قانون جدید حمایت از خانواده چنین عملی جرم انگاری نشده است. تنها ضمانت اجراهایی مقرر شده است که البته نمی توان آن ها را جرم محسوب کرد.
از لحاظ شرعی نیز چنین عملی گناه محسوب نمی شود و مانعی برای آن وجود ندارد.
آیا مرد برای ازدواج دوم، اجازه ی همسر اش را می خواهد؟
بر اساس قانون جدید حمایت از خانواده اخذ رضایت همسر اول برای ازدواج مجدد مرد ضروری شناخته نشده است و از این جهت مانعی وجود ندارد.
چگونه میتوان کاری کرد که شوهر نتواند ازدواج مجدد کند؟
از لحاظ حقوقی نمیتوان شرطی گذاشت تا بر اساس آن بتوان شوهر را از ازدواج مجدد منع کرد؛ زیرا ازدواج مجدد حق قانونی مرد است و گذاشتن شرطی خلاف قانون باطل بوده و اثری ندارد. بنابراین قراردادن شرط عدم ازدواج مجدد مرد به این صورت صحیح نیست.
تنها راهی که میتوان به آن متوسل شد این است که ضمن ازدواج شرط شود که اگر در آینده شوهر ازدواج مجددی داشت، زن بتواند وکالت در طلاق پیدا کند، چنین شرطی صحیح است. در این حالت به محض اینکه ازدواج مجدد زوج شکل بگیرد، وکالت برای زوجه برقرار میشود و او میتواند طلاق خود را از مرد بگیرد هر چند که وی راضی به طلاق دادن همسر اول خود نباشد. بر این اساس اگر شرط عدم ازدواج مجدد مرد به صورت ذکر شده قید شود، صحیح است.
آیا در ازدواج میتوان شرط عدم نزدیکی گذاشت؟
آیا میتوان ضمن عقد نکاح شرط گذاشت که دو طرف با یکدیگر رابطه جنسی نداشته باشند؟ در نکاح نمیتوان شرط عدم محرمیت گذاشت و اگر طرفین چنین شرطی بگذارند هم شرط شان باطل است و هم ازدواج شان اما اینکه شرط عدم باشرت و برقراری رابطه ی جنسی بگذارند محل اختلاف است، ولی به طور کلی میتوان گفت که قرار دادن چنین شرطی باطل است چرا که خلاف مقتضای ذات عقد است؛ یعنی یکی از ارکان نکاح مباشرت است و شرط خلاف آن نمیتوان گذاشت.
نتیجه گیری
همانطور که در متن بالا به طور جامع ذکر شد، قرار دادن شرط عدم ازدواج مجدد مرد اگر به صورتی باشد که به طور کلی مرد را از ازدواج مجدد منع کند، پذیرفته نیست و باطل می باشد.
اما شرط عدم ازدواج مجدد مرد می تواند به گونه ای دیگر ذکر شود، مثلا قید شود که اگر مرد ازدواج مجددی صورت داد، زن وکیل در طلاق باشد. به این معنا که اگر مرد اقدام به ازدواج مجدد کرد، زن وکیل می شود در طلاق دادن خود.
سوالات مربوط به حقوق خانواده را می توانید از بهترین وکیل خانواده در کرج بپرسید. همچنین برای هر گونه مشاوره ی حقوقی با بهترین وکیل کرج می توانید با شماره ی ۰۹۱۲۳۲۷۴۱۳۶ در ارتباط باشید.
⁉️ سوالات متداول:
- چگونه می توان شوهر را مجبور کرد که ازدواج مجدد نکند؟
راهی برای جلوگیری از ازدواج مجدد نیست. زن تنها می تواند شرط کند که اگر مرد ازدواج مجدد کرد وکالت در طلاق داشته باشد.
- شرط عدم ازدواج مجدد مرد در ضمن عقد نکاح صحیح است؟
خیر- شرط عدم ازدواج مجدد مرد صحیح نیست. ولی زن می تواند وکالت بگیرد که اگر مرد ازدواج مجدد صورت داد بنواند خودش را مطلقه سازد.
- آیا میتوان ازدواج کرد ولی شرط عدم رابطهی جنسی گذاشت؟
خیر – نمی توان ازدواج کرد ولی ضمن آن شرط عدم نزدیکی گذاشت.
بدون دیدگاه